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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  15/09/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANDRE, R. S.; NGO, Q. P.; FUGIKAWA-SANTOS, L.; CORREA, D. S.; SWAGER, T. M.
Afiliação:  DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Wireless tags with hybrid nanomaterials for volatile amine detection.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  ACS Sensors, v. 6, 2021.
Páginas:  2457-2464
ISSN:  2379-3694
DOI:  https://doi.org/10.1021/acssensors.1c00812
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  : Quality control in the production and processing of raw meat is currently one of the biggest concerns for food industry and would benefit from portable and wireless sensors capable of detecting the onset of spoilage. Raw meat is a natural source of biogenic and volatile amines as byproducts of decarboxylation reactions, and the levels of these compounds can be utilized as quality control parameters. We report herein a hybrid chemiresistor sensor based on inorganic nanofibers of SiO2:ZnO (an n-type material) and single-walled carbon nanotubes functionalized with 3,5-dinitrophenyls (a p-type material) with dosimetric sensitivity ∼40 times higher for amines than for other volatile organic compounds, which also provides excellent selectivity. The hybrid nanomaterial-based chemiresistor sensory material was used to convert radio-frequency identification tags into chemically actuated resonant devices, which constitute wireless sensors that can be potentially employed in packaging to report on the quality of meat. Specifically, the as-developed wireless tags report on cumulative amine exposure inside the meat package, showing a decrease in radio-frequency signals to the point wherein the sensor ceased to be smartphone-readable. These hybrid material-modified wireless tags offer a path to scalable, affordable, portable, and wireless chemical sensor technology for food quality monitoring without the need to open the packaging.
Palavras-Chave:  Amine sensing; Inorganic nanofibers; Wireless sensing.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17830 - 1UPCAP - DDPROCI.21/822021/83
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  13/06/2020
Data da última atualização:  28/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  FREITAS, M. A. de; ANDRADE, J. C.; ALVES, A. I. S.; SANTOS, F. de A. G. dos; LEITE-ANDRADE, M. C.; SALES, D. L.; NUNES, M.; RIBEIRO, P. R. V.; COUTINHO, H. D. M.; MORAIS-BRAGA, M. F. B.; NEVES. R. P.
Afiliação:  MARIA AUDILENE DE FREITAS, Laboratory of Medical Mycology Sylvio Campos, Departament of Mycology, Federal University of Pernambuco-UFPE; JACQUELINE COSMO ANDRADE, Laboratory of Microbiology and Molecular Biology, Department of Biological Chemistry, Regional University of Cariri - URCA; ADRYELLE IDALINA SILVA ALVES, Laboratory of Medical Mycology Sylvio Campos, Departament of Mycology, Federal University of Pernambuco-UFPE; FRANZ DE ASSIS G. DOS SANTOS, Laboratory of Medical Mycology Sylvio Campos, Departament of Mycology, Federal University of Pernambuco - UFPE; MELYNA CHAVES LEITE-ANDRADE, Laboratory of Medical Mycology Sylvio Campos, Departament of Mycology, Federal University of Pernambuco - UFPE; DÉBORA LIMA SALES, Laboratory of Microbiology and Molecular Biology, Department of Biological Chemistry, Regional University of Cariri - URCA; MICHELLÂNGELO NUNES, Laboratory of Medical Mycology Sylvio Campos, Departament of Mycology, Federal University of Pernambuco - UFPE; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; HENRIQUE DOUGLAS MELO COUTINHO, Laboratory of Microbiology and Molecular Biology, Department of Biological Chemistry, Regional University of Cariri - URCA; MARIA FLAVIANA BEZERRA MORAIS-BRAGA, Laboratory of Microbiology and Molecular Biology, Department of Biological Chemistry, Regional University of Cariri - URCA; REJANE PEREIRA NEVES, Laboratory of Medical Mycology Sylvio Campos, Departament of Mycology, Federal University of Pernambuco - UFPE.
Título:  Use of the natural products from the leaves of the fruitfull tree Persea americana against Candida sp. biofilms using acrylic resin discs.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Science of the Total Environment, 703, art. no. 134779, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.134779
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Acrylic resin; Fungal resistance; Resina acrílica; Resistência fúngica.
Thesagro:  Biofilme; Persea Americana.
Thesaurus NAL:  Persea americana var. americana.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16440 - 1UPCAP - DDART20036
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